Thema Angst & Paniek

Verschillende instrumenten en modules helpen therapeut en cliënt om de behandeling te stroomlijnen. Er zijn enkele kleine instrumenten beschikbaar, bijvoorbeeld om te registreren of te oefenen, maar ook een volledige behandelmodule inclusief een exposure: FearFighter. In de meeste gevallen worden de modules blended ingezet: online sessies, afgewisseld met gesprekken. 

  • Van behandeltools tot volledige behandeling
  • FearFighter: evidence based
  • Blended behandeling

Introductie Angststoornissen

Deze module bestaat uit een algemene inleiding, uitleg over de diagnose en een oefening om persoonlijke doelen en hulpvraag te specificeren. Er is een registratie-oefening en een dagboekfunctie.

Deze module wordt ingezet voorafgaand aan of tijdens de intake. 

Angst en Paniek

Deze module is voor mensen met een angst- of paniekstoornis die niet naar een instelling durven, kunnen of willen komen. De module leert de angst en paniek te beheersen en heeft als doel mensen weer actief te laten zijn.

De module neemt circa 10 weken in beslag en wordt blended ingezet.

Paniek & middelengebruik

Deze module is voor wie in behandeling is voor middelenmisbruik en last heeft van paniekaanvallen. De behandeling richt zich op (ongewenste) lichamelijke sensaties en gedachten daarover, en hoe deze te veranderen.

Deze module op basis van cognitieve gedragstherapie wordt blended aangeboden en neemt circa 3 maanden in beslag.

Angst en spanning

Deze module is bestemd voor wie last heeft van lichte tot matige angstklachten. Doel is beter omgaan met angst en spanning. De module maakt gebruikt van cognitieve gedragstherapie waarbij ruim aandacht is voor terugvalpreventie.

De module wordt blended aangeboden en wordt binnen 6 maanden afgerond.

De 5 G's

Dit instrument wordt gebruikt als registratiemiddel om er bij een specifieke gebeurtenis op eenvoudige wijze achter te komen welke gedachten gekoppeld zijn aan welke gevoelens. 

De 5 G's is gebaseerd op technieken uit de cognitieve gedragstherapie en kan onbeperkt worden gebruikt.

Onderdeel van de basisset

meer info

Gedragsexperiment

Het instrument Gedragsexperiment kan worden ingezet om de problematische manier te corrigeren waarop een client zichzelf en zijn of haar omgeving evalueert. 

Dit instrument maakt gebruikt van technieken uit de cognitieve gedragstherapie en kan onbeperkt worden ingezet.

Onderdeel van de basisset

meer info

Ontspannen

Deze module leert de cliënt in 4 weken beter om te gaan met spanningsklachten. Verschillende manieren om spanning aan te pakken komen aan de orde: ontspanningsoefeningen, aandacht verplaatsen en stressmanagement.

Er wordt onder andere gebruik gemaakt van cognitieve gedragstherapie.

Onderdeel van de basisset

meer info

meer modulethema's 

Piekeren

6 modules

meer info

Leefstijl

11 modules

meer info

Stemming

15 modules

meer info